Wat moet ik doen als BHV-er?

Als Bedrijfshulpverlener (BHV-er) bent u de eerste lijn van verdediging bij noodsituaties op de werkvloer. Of het nu gaat om een brand, een medisch noodgeval of een evacuatie, het is uw verantwoordelijkheid om snel en effectief te handelen om letsel en schade te minimaliseren. Hier zijn enkele stappen die u als BHV-er moet nemen in geval van een noodsituatie:

Beoordeel de situatie

De eerste stap bij het reageren op een noodsituatie is het beoordelen van de situatie. Dit omvat het inschatten van de omvang van het probleem en het bepalen van de risico's en gevaren. Probeer de situatie zo snel mogelijk te begrijpen en houd hierbij rekening met uw eigen veiligheid en die van anderen.

Roep hulp in

Als u de situatie hebt beoordeeld en u heeft vastgesteld dat hulp nodig is, roep dan onmiddellijk hulp in. Dit kan variëren van het bellen van 112 tot het inschakelen van andere BHV-ers of collega's om te helpen. Zorg met de juiste communicatiemiddelen op locatie dat er duidelijke communicatie is tussen de BHV-ers.

Verleen eerste hulp

Als er sprake is van letsel, is het belangrijk om zo snel mogelijk eerste hulp te verlenen. Als BHV-er moet u in staat zijn om te reageren op een breed scala aan medische noodgevallen, waaronder bloedingen, hartaanvallen en ademhalingsproblemen. Zorg ervoor dat u over de juiste uitrusting en kennis beschikt om eerste hulp te kunnen verlenen. Met de juiste EHBO hulpmiddelen als een EHBO koffer, verbandtas of oogspoeling op locatie zorgt voor een snelle verzorging van de 1ste hulp die u als BHV-er kan aanbieden.

Evacueer het gebouw indien nodig

Als er sprake is van een noodsituatie waarbij het gebouw moet worden geëvacueerd, is het uw taak als BHV-er om snel en effectief te handelen om mensen uit het gebouw te krijgen. Zorg ervoor dat u vertrouwd bent met het evacuatieplan en de evacuatiemiddelen en stuur mensen naar de aangewezen verzamelplaats. Met een evacuatiestoel wordt ervoor gezorgd dat als er personen zijn die niet mobiel zijn, ook snel geëvacueerd worden.

Als BHV-er heeft u de verantwoordelijkheid om snel en effectief te handelen in geval van een noodsituatie op de werkvloer. Dit omvat het beoordelen van de situatie, het inroepen van hulp, het verlenen van eerste hulp en het evacueren van het gebouw indien nodig. Zorg ervoor dat u de juiste training en uitrusting heeft om effectief te kunnen handelen bij noodsituaties en draag bij aan een veilige en gezonde werkomgeving voor uzelf en uw collega's.

Welke EHBO Koffer in uw branche?

Zoek in onze branchewijzer welke EHBO koffer en EHBO hulpmiddelen geschikt zijn in uw sector of branche.

Hoeveel BHV-ers heb ik nodig?

Het aantal benodigde BHV'ers hangt af van de grootte en aard van een bedrijf. Volgens de Arbowet is het noodzakelijk dat er voldoende BHV'ers aanwezig zijn om de veiligheid van de werknemers te waarborgen bij brand, ongevallen en andere noodsituaties. In de RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie) van een bedrijf wordt bepaald hoeveel BHV'ers nodig zijn en wie hiervoor verantwoordelijk is. Voor kleinere bedrijven kan 1 of 2 BHV'ers voldoende zijn, voor grotere bedrijven kan het nodig zijn om meerdere BHV'ers op te leiden.

Zorg met de juiste EHBO hulpmiddelen voor een veilige werkomgeving!

Is een EHBO koffer genoeg voor elke organisatie? Dit hangt per organisatie af. Bij bijvoorbeeld een sportclub is het verstandig naast een EHBO trommel ook extra coolpacks op voorraad te houden en bij een werkplaats waar veel met stof gewerkt wordt om een Oogdouche op te hangen. Komt u er zelf niet uit? Chroom niet ons te contacten voor deskundig advies voor uw BHV en EHBO op locatie.

Moet ik de verbandkoffer laten keuren?

Het is verplicht om de EHBO koffer te controleren om deze up-to-date te houden. U mag dit zelf doen en het wordt aangeraden om dit een of tweemaal per jaar te doen. Zoek met onze controlelijsten gemakkelijk op welke artikelen u mist of vervangen moeten worden.

TIP: Let goed op welke vulling u nodig heeft bij welke verbandkoffer. Voor de bouw/werkplaats wordt vaak een A-vulling aangeraden en voor een magazijn/kantoorpand de BHV vulling volgens de laatste normering van het Oranje kruis.

Op zoek naar hulpmiddelen voor uw sector maar u weet niet wat u nodig heeft? Check onze branchewijzer ! Neem contact met ons op via + 31 182 391 210 of via de e-mail, chat & whatsapp waar onze deskundige medewerkers graag advies geven over de mogelijkheden of benodigde hulpmiddelen bij u op locatie!