Wanneer welke pleister gebruiken?

Voor elke verwonding wordt een andere pleister toegepast. Hieronder vindt u een opsomming bij welke verwonding welke pleister past. Dit is gericht op zowel de HACCP (blauw) als de bruine textiel pleister. Gericht op een verwonding denk aan bijvoorbeeld een snijwond, schaafwond, open wond, brandwond en bij blaren.

De pleister is het meeste voorkomende hulpmiddel in de wondverzorging. Een pleister zorgt voor tegengaan van het bloeden bij een verwonding. Met de kleefkracht van een pleister wordt gezorgd voor het afplakken op de huid rondom de verwonding. Het internet bied een ruim assortiment aan van pleisters, denk hieraan aan brandwondenpleisters, blauwe HACCP pleisters voor de Horeca of de meest voorkomende bruine (textiel) en elastische pleisters voor gebruik op kantoor of thuis.

Welke pleister is geschikt bij snijwonden?

Een snijwond of ook wel scheurwond genoemd is ontstaan door een scherp voorwerp zoals, een mes of stuk glas. De wond heeft een scherpe rand, bloed hevig en kan diep zijn. Bij een snijwond stelt u het volgende vast:

1.  Is er veel bloedverlies?

2. Betreft de wond een open of diepe wond? 

Let bij een snijwond goed op of er op het voorwerp bacteriën zitten. Is dit het geval zorg er dan voor dat de wond schoongemaakt wordt door het te schoon te spoelen met water. Betreft het wond die hevig bloed, breng dan druk aan op de wond en bel 112. Door een zwaluwstaartje/hechtstrip aan te brengen op de wond, trekt de huid naar elkaar wat dan zorgt voor een snellere wondheling. Bij een kleine snijwond brengt u een kleine wondpleister aan of in de keuken een HACCP pleister aan.

Welke pleister is geschikt op een brandwond?

Een brandwond is een beschadiging van de huid na contact met warmte, elektriciteit of chemische stoffen. De huid bevat een onderhuidse vetlaag welke dan beschadigd raakt. Naast de brandwondenpleister bestaan er ook producten als een brandwondenkompres welke is gedipt en brandwondengel en kan worden aangebracht op een brandwonden. De brandwondengel is ook los verkrijgbaar in een tube of spray om de warmte uit een brandwond te halen.

Welke soorten brandwonden zijn er?

1. Eerstegraads brandwond: De huid heeft een rode kleur.

2. Tweedegraads brandwond (Oppervlakkig): De huid heeft een beschadiging en is pijnlijk en nat.

3. Blaren

4. Diepe tweedegraads brandwond: De brandwond is vlekkerig rood en bevat witte plekken en blaren.

5. Derdegraads brandwonden: De brandwond is witgeel, bruin en zwart van kleur. (De huid is ernstig beschadigd)

Welke pleister bij een schaafwond?

Wat is een schaafwond? Een schaafwond is wanneer de huid open is geschuurd op een ruw oppervlak denk hierbij aan bij het vallen op straat of een lichaamsdeel te schuren op een kunstgras voetbalveld. De huid bij een schaafwond bevat rode puntjes bloed op de schaafwond.

Een schaafwond wordt verdeeld in 2 soorten, een oppervlakkige schaafwond of een diepe schaafwond. Bij een oppervlakkige schaafwond kan er een normale pleister worden gebruikt. Zorg ervoor dat deze groot van maat geknipt wordt met een Hansaplast pleister omdat, een schaafwond meestal van een groot oppervlak is. De diepe schaafwond kan het beste worden verzorgd met een zalfkompres om het helingsproces te versnellen. Onderstaand staan een aantal producten aangegeven die te gebruiken zijn bij de soort verwonding: 

Welke pleister te gebruiken bij blaren?

Beweging is goed voor iedereen, maar soms bij het gezond zijn en het vele lopen ontstaat een blaar. Moet ik nu doorlopen of toch de blaar gelijk doorprikken? Laat de blaar als de mogelijkheid er is altijd dicht om infectiegevaar te voorkomen. Gebruik bij een blaar altijd een blarenpleister (hydrocolloïd) om erger te voorkomen en voor een snelle genezing van de blaar. Bij een open blaar is het verstandig om een normale pleister te plakken omdat, bij een blarenpleister de huid blijft plakken aan de pleister.

Welke pleisters te gebruiken in de Horeca?

De horeca moet voldoen aan de HACCP wet waarin met voedsel gewerkt wordt. De blauwe pleisters zijn wettelijk verplicht mocht er contact zijn met voedsel. De X-Ray pleisters van detectaplast zorgen voor een snelle detectie voor bijvoorbeeld een voedselverwerkingsbedrijf met de aanwezige metalen strip in de pleister. De pleisters als die afvalt kan dan uit het proces worden verwijderd voordat het voedsel verpakt wordt.

Wondpleisters

Wij bieden naast wondpleisters en zwaluwstaartjes een ruim assortiment aan van op het gebied van EHBO koffers of andere veiligheidshulpmiddelen. Heeft u vragen contact ons dan via Tel: +31 182-391210 of E-mail, Chat & Whatsapp. Ons team van deskundigen staat u graag te woord.

Weet u niet in welke sector u welke hulpmiddelen nodig heeft? - Kijk dan op de volgende blog om u verder op weg te helpen!

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen op dit moment